Ce ar putea genera cofeina
Într-o ceaşcă obişnuită de cafea există între 60 – 350 mg de cofeină iar în cea decofeinizată 30/40 mg. Pe piaţa de capital, cafeaua reprezintă o industrie de 90 de miliarde de dolari, fiind semnificativ faptul că doar în America de Nord mai mult de 85% din populaţia adultă consumă 3-5 căni de cafea pe zi. Un număr foarte mare de oameni ar putea fi expus riscurilor în materie de sănătate corelate consumului de cafea.
Probleme cardiovasculare
Cofeina determină creşterea pulsului cardiac, a tensiunii sângelui în vase şi poate contribui la apariţia unor boli cardiace. Atât cafeaua obişnuită cât şi cea decofeinizată determină creşterea colesterolului şi homocisteinei, o substanţă bio-chimica pe care ştiinţa o asociază riscului atacului de cord. Cofeina este totodată răspunzătoare de spasmele coronare, cauza a circa 20% din atacurile de cord fatale persoanelor sănătoase.
Stress-ul
Cofeina stimulează excreţia hormonilor de stress care determină apariţia unor înalte nivele de anxietate, iritabilitate, tensiuni şi dureri musculare, indigestie, insomnie şi deteriorarea imunităţii. Nivelele crescute de stress cauzate de cofeină afectează reacţia la condiţiile curente de tensiune la care suntem cu toţii supuşi în viaţă.
Tulburări emoţionale
Anxietatea şi iritabilitatea sunt tulburări simptomatice asociate consumului de cofeină dar la fel de grave sunt şi depresiile şi tulburările de atenţie. Depresia poate apărea ca urmare a încetării efectului stimulant al cofeinei, efect ce se pierde în timp. Ea mai poate apărea pe parcursul perioadei de recuperare după ce o persoană a abandonat consumul de cofeină, datorită echilibrării compoziţiei chimice din creier. În loc să crească activitatea mentală, cofeina determină, de fapt, scăderea fluxului de sânge către creier cu până la 30%, conducând la efecte negative asupra memoriei şi performanţelor intelectuale.
Variaţii ale nivelului de zahăr din sânge
Cei care suferă de diabet şi hipoglicemie trebuie să evite cofeina deoarece aceasta stimulează temporar creşterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce determină o producţie excesivă de insulină urmată de o scădere dramatică, în decurs de doar câteva ore a nivelului de zahăr. Dacă doriţi să pierdeţi din greutatea corporală acest fenomen va determina exact apariţia unui efect opus deoarece mesajul insulinei către corp este de a depozita surplusul de zahăr ca grăsimi.
Probleme gastrointestinale
Multe persoane simt arsuri la stomac după ce beau cafea deoarece aceasta creşte secreţia de acid clorhidric ceea ce sporeşte riscul de ulcer. Cafeaua, inclusiv cea decofeinizată, scade presiunea valvei dintre stomac şi esofag astfel încât conţinutul puternic de acid al stomacului trece în sus către esofag determinând arsuri şi maladia refluxului gastro-esofageal. Dat fiind consumul mare de cafea din America de Nord, nu este deloc surprinzătoare vânzarea în mari cantităţi a medicamentelor cunoscute ca antiacide.
Deficienţe de nutriţie
Cofeina inhibă absorbţia unor substanţe nutritive şi produce eliminarea prin urină a calciului, potasiului, magneziului, fierului şi altor minerale, toate esenţiale unei bune stări de sănătate.
Probleme de sănătate specific masculine
Cafeaua este iritantă pentru tractul urinar şi pentru vezica urinară. Aceasta este un diuretic ce agravează problemele legate de urinarea frecventă. Eliminarea cafelei şi a cofeinei conduce adesea la eliminarea simptomelor asociate urinării frecvente ca urmare a umflării glandei prostatei.
Dr. Milton Krisiloff, a descoperit că, în majoritatea cazurilor, bărbaţii pot reduce semnificativ riscul problemelor urinare şi de prostată prin modificarea dietei, incluzând eliminarea cafelei şi a cofeinei.
Probleme de sănătate specific feminine
Chisturile fibromatoase de sân, PMS, osteoporoza, problemele de infertilitate, pierderile de sarcină, naşterile de copii sub-ponderali şi problemele de menopauză precum bufeurile de căldură sunt toate exacerbate de consumul de cofeină. Femeile care iau anticoncepţionale sunt în mod special expuse riscului datorită capacităţii lor reduse de detoxifiere faţă de cofeină.
Scăderea puternică a adrenalinei
Consumul de cofeină duce, în cele din urmă, la scăderea puternică a adrenalinei, ceea ce determină expunerea persoanei la o mare diversitate de probleme de sănătate corelate afecţiunilor inflamatorii, auto-imunitare şi care aduc senzaţia de fatigabilitate.
Îmbătrânirea precoce
Multe persoane descoperă, în jurul vârstei de 40 de ani că nu mai tolerează acelaşi nivel de cofeină ca atunci când aveau 20 sau 30 de ani. Producerea melatoninei DHEA şi a altor hormoni vitali începe să scadă iar cofeina accelerează acest declin. În plus, ea deshidratează organismul şi contribuie la îmbătrânirea precoce a pielii şi rinichilor. S-a dovedit că procesul de reparare al ADN-ului este inhibat de cofeină, iar capacitatea de detoxifiere a ficatului este încetinită de aceasta.
Istovirea glandelor suprarenale
Cofeina este un un stimulant al sistemului nervos central. Ea determină glandele suprarenale să secrete adrenalina – hormonul de care organismul are nevoie în momente extreme pentru creşterea pulsului cardiac, creşterea ritmului respirator şi a tensiunii sanguine, în cazul unor reacţii specifice de spaimă sau luptă. Dacă stimulentele sunt folosite în exces, glandele suprarenale obosesc. Dacă observaţi că reacţia la cofeină vi s-a diminuat sau pretindeţi că puteţi bea trei cafele expresso după care puteţi să vă culcaţi liniştit, ghiciţi ce s-a întâmplat de fapt? Glandele suprarenale nu mai răspund, ceea ce înseamnă că aveţi o mai slabă rezistenta la stress, fiind astfel mai vulnerabili la agenţi patogeni şi la poluanţii din mediu.
Variaţii grave ale nivelului de zahăr din sânge
Cofeina forţează ficatul să elibereze glycogen în sânge. Pancreasul reacţionează la creşterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge secretând insulina, care face ca excesul de carbohidraţi să fie depozitat ca grăsime. În decursul a 1-2 ore, consecinţa este o scădere dramatică a nivelului de zahăr din sânge, care conduce la o stare de hipoglicemie (nivel scăzut al zahărului din sânge). Acest proces se încheie de regulă cu nevoia unei noi ceşti de cafea care, dacă este băută, reporneşte întregul ciclu.
Tulburări de aciditate
Cei peste 208 acizi conţinuţi de cafea pot conduce la indigestie şi la o mare diversitate de probleme începând de la hiper-aciditatea asociată inflamaţilor artritice, reumatice şi tegumentare. Multe persoane acuză senzaţia de arsură în stomac după ce beau cafea deoarece aceasta creşte secreţia de acid în stomac. Starea de sănătate presupune un echilibru de PH alcalin în organism.
Pierderea mineralelor esenţiale
Cafeaua inhibă absorbţia unor substanţe nutritive şi cauzează eliminarea prin urină a calciului, magneziului, potasiului, fierului şi altor minerale, toate fiind elemente esenţiale, necesare sănătăţii. Femeile trebuie să se preocupe de osteoporoză la momentul apariţiei semnelor menopauzei. Studiile arată că femeile care beau cafea prezintă o mai mare incidenţă a osteoporozei decât cele care nu beau. Nici bărbaţii nu sunt imuni la osteoporoză.
Aşadar acestea sunt o serie de simptome faţă de care doctorii îşi sfătuiesc pacienţii să elimine cafeaua şi orice produs cu cofeină din dietă lor.