Istoricul Cafelei
Consumul de cafea are în ziua de azi rațiuni etice, spirituale și nutriționale, putând fi întâlnit în întreaga lume, cu puține excepții (culte religioase care interzic consumul de cafea: mormonii, adventiștii etc.)
Denumire în limba română: boabe de cafea
Familia botanică: Rubiaceeae
Țara, zona, sau continentul unde se cultivă: Brazilia, Vietnam, Columbia, Uganda, Venezuela, Thailanda.
Istoric
Istoria sa de peste o mie de ani este la fel de bogată ca și lichidul rezultat în urma fierberii boabelor de cafea.
„Consumul boabelor de cafea se presupune că ar fi început în îndepărtata dezvoltare a culturii umane, încă în perioada de pastroralism, când oamenii erau culegători ai hranei din mediul înconjurător.
Prima relatare, în secolul al IX-lea, sub formă de legendă, o avem din Ethiopia, când animalele ierbivore au consumat boabe de cafea și au devenit mai vioaie – iar păstorii le-au urmat exemplul. În acele vremuri se credea că proprietățile stimulatoare ale cafelei sunt un fel de euforie religioasă. Acestă băutură si-a câștigat o reputație mistică, învăluită în mistere și asociată preoților și vracilor. Au apărut două mari legende pentru a explica descoperirea acestui bob magic.
Prima referire scrisă apare la arabi (mănăstirile sufite din Yemen și sudul Arabiei) – care au făcut din boabele prăjite, o bătură ce-i ajute să lucreze o perioadă mai lungă de timp, această inovație fiind preluată de egipteni, apoi de turci și mai târziu de europeni. Călugării au început să fiarbă boabele și să folosească lichidul pentru a putea sta treji pe toată durata ceremoniilor de noapte.
Forma vegetativă de utilizare
Copacul de cafea arabica are 1-1,5 metri înălțime și ajunge la maturitate după 7 ani. Tolerează temperaturile scăzute, dar nu rezistă la îngheț.
Florile de culoare albă, pură, cu miros de iasomie se transformă în boabe roșii, care sunt culese la maturitate prin scuturare directă. În anumite regiuni, cum ar fi Insula Java, copacii sunt plantați pe parcursul întregului an, astfel că și recoltarea se face în mod continuu.
Brazilia este liderul producătorilor de cafea, urmată de Vietnam și Columbia, cele trei țări producând mai mult de 50% din totalul producției mondiale (peste 7 milioane de tone anual).
Inițial cultivarea cafelei se efectua în zone calde, dar cu multă umbră, arborele de cafea fiind un consumator puternic de apă din sol; acum se preferă spațiile deschise, puternic insolate, însă cu consumuri importante de apă și pesticide pentru tratamente.
Organizațiile ecologiste luptă în momentul actual pentru revenirea la creșterea tradițională mai puțin poluantă și pentru sol și pentru produsul final, boabele de cafea organice. Boabele verzi de cafea vândute în ultimii ani au reprezentat, ca valoare, a doua marfă pe piața internațională, după petrol.”
Extrasul este preluat din cartea „Alimente pentru o viață sănătoasă” de G.Puia Negulescu și G.Mencinicopschi, apărută la editura Litera.
Astăzi cafeaua este pe locul 2 în topul celor mai comercializate produse din lume – doar petrolul o depășește.
Despre efectele secundare ale cafelei cu cofeină, vă invităm să studiați articolul efectele cofeinei
Gano Excel a reușit să îmbine conceptul de cafea sănătoasă, folosind cafeaua împreună cu „ciuperca dumnezeiască” Ganoderma și să o facă astfel cea mai ușor de răspândit. Gano cafeaua păstrează plăcerea gustativă, fără a mai avea toxicitatea cafelei. În plus, în ganocafe conținutul de cofeină este minim, de doar 8.4 mg de cofeină (doza homeopatică) față de 150- 200 mg de cofeină coținut în cafeaua clasică.