Discipolul:
„Poţi să vorbeşti despre bani? Ce e cu toate aceste sentimente care încojoară banii? Ce îi face atât de puternici încât oamenii îşi sacrifică viaţa pentru ei?”
Osho:
Asta e o întrebare foarte interesantă. Toate religiile condamnă bogăţia, pentru că bogăţia îţi dă tot ce poate fi cumpărat în viaţă. Şi aproape tot poate fi cumpărat, cu excepţia acelor valori spirituale precum iubirea, compasiunea, iluminarea, libertatea.
Bogăţia e condamnată, banii sunt condamnaţi. Lumea e împărţită în două tabere. Nouăzeci la sută din oameni trăiesc în sărăcie, dar cu o mare consolare, că acolo unde bogaţii nu vor putea să intre, ei vor fi primiţi cu braţele deschise. Iar doi la sută care sunt bogaţi trăiesc cu imensa vinovăţie că sunt bogaţi.
Din cauza bogăţiei nu se pot bucura de bogăţia lor, în inima lor există teama că s-ar putea să nu fie lăsaţi să intre în paradis. Bogăţia nu-i consolează.
Bogatul trăieşte într-o permanentă stare de teamă. Chiar dacă se bucură de lucruri, sau încearcă să se bucure, vinovăţia îi otrăveşte bucuria.
Poate că sunt prima persoană care are respect pentru bani, pentru băgăţie, pentru că banii te pot face bogat multidimensional.
Un sărac nu poate să-l înţeleagă pe Mozart, un flămând nu poate să-l înţeleagă pe Michelangelo, un cerşetor nu se va uita nicicând la tablourile lui Vincent Van Gogh. Oamenii care suferă de foame, nu au destulă energie să fie inteligenţi. Inteligenţa vine numai atunci când debordezi de energie. Săracii îşi epuizează energia în câştigarea pâinii.
Bogăţia e la fel de importantă ca muzica frumoasă, ca marea literatură. Unii s-au născut pictori, poeţi, muzicieni, alţii s-au născut creatori de bogăţie. Nici ei nu au fost apreciaţi. Nu toată lumea poate să fie un Henry Ford.
Henry Ford s-a născut sărac şi a ajuns cel mai bogat om din lume. Trebuie că a avut talent la făcut bani, la creat bogăţie. Nu-i o treabă uşoară să creezi bogăţie. Henry Ford trebuie preţuit la fel de mult ca oricare maestru al muzicii, la fel ca oricare mare scriitor. De fapt el trebuie preţuit mai mult pentru că, cu banii lui, se poate procura toată arta din lume.
Eu respect banii. Banii sunt una dintre cele mai mari invenţii ale omului. Sunt doar un mijloc. Numai tâmpiţii i-au condamnat, probabil că au fost invidioşi că alţii au bani şi ei nu.
Banii nu sunt decât un mod ştiinţific de a schimba lucrurile. Trebuie să se înţeleagă că cu cât circulă banii mai mult, cu atât mai mulţi bani ai. Banii nu trebuie păstraţi. În clipa în care i-ai primit, cheltuieşte-i! Nu pierde vremea, pentru că pierzând vremea, împiedici banii să se înmulţească.
Banii sunt o investiţie fantastică. Renunţă la toate ideile despre bani, care ţi-au fost impuse. Respectă banii. Creează bogăţie, pentru că numai după aceea ţi se deschid multe alte dimensiuni.
Pasaj extras din cartea „Creativitatea- descătuşarea forţelor interioare”, de Osho.